Robertsfors avskaffar LOV

Posted on 2015-05-26 Under Hemtjänst

VÄLFÄRD Ett beslut att slopa LOV i Robertsfors kommer att avhandlas under kommunstyrelsens möte i veckan. Det kan innebära den sista spiken i kistan för valfrihet inom hemtjänst i kommunen.

Socialdemokraterna i Robertsfors kommun vill ta bort möjligheten för privata aktörer att driva hemtjänst. Partiet har egen majoritet i fullmäktige och kan därför driva igenom förslaget. Enligt Västerbottenskuriren, VK, var oppositionen inte beredda på att förslaget skulle införas på dagordningen.

– Jag blev väldigt upprörd när jag upptäckte detta. Frågan har inte varit uppe i utskott eller till

diskussion. Det här är något som de har smusslat in, säger oppositionsrådet Lars Bäckström (C) till VK.

Enligt Västerbottenskuriren fördes ärendet in på listan på uppdrag av kommunalrådet Patrik Nilsson (S). Han säger att Lov inneburit ökade kostnader för kommunen och att det är svårt att få ekonomi med privat hemtjänst, eftersom att Robertsfors är en glesbygdskommun.

– Sedan är det ingenting att hymla om att det också är av ideologiska skäl. Det är det ställningstagandet vi har kommit fram till inom partiet, säger Patrik Nilsson till VK.

Robertsfors införde lagen om valfrihet, Lov, 2009. Tre år senare startade företaget Vårdsolen upp hemtjänst och dagverksamhet för äldre. Det var det första privata initiativet sedan Lov infördes i kommunen. Men i februari i år beslutade kommunen att inte förlänga avtalet med företaget med hänvisning till rutinbrister, som Vårdsolen försökt hitta lösningar på tillsammans med Robertsfors kommun.

– I själva verket ligger politiska skäl bakom och att kommunen vill få bort LOV,  sade Anna Isberg , grundare till Vårdsolen, i samband med att kontraktet inte förlängdes.

Förra veckan löpte avtalet ut och i samband med det var företaget tvingade att säga upp 17 personer.