Omfattning: till en början 20 timmar/månad, numera 1 timme/ månad. Inkom: 2010. Omsorgstagare: Man född 1961 med diagnosen högfungerande autism/ Aspergers syndrom och panikångestsyndrom. Mannen hade blivit utredd av missbruksenheten och blev tilldelad träningslägenhet samt fick boendestöd.

Mannen hade stora ekonomiska skulder och ägde inga möbler förutom en säng, en stol och ett litet köksbord. Han hade en kastrull, en kaffekopp och en uppsättning med bestick. Mannen hade ytlig kontakt med sina två döttrar som bodde på annan ort, kom inte iväg på läkartider eller andra möten. Han talade inte i telefon och ägde ingen dator eller liknande. Mannen öppnade ej sin post, hade stora svårigheter att lämna in sina ansökningar om försörjningsstöd, kunde ej hushålla med pengar, och visste inte hur man handlar mat. Pengarna tog oftast slut två veckor in i månaden. Mannen var endast vaken på nätterna, klarade ej av att diska, städa eller tvätta. De gånger han gick med sin tvätt till tvättstugan klarade han inte av att gå dit igen, varpå hans kläder blev förstörda i tvätten eller stulna.

En och samma boendestödjare kom till mannen varje inplanerat besök sedan starten. Detta då han hade mycket svårt för nya kontakter. Boendestödjaren kvitterade ut nyckel till mannens bostad och gick in och väckte honom dagligen och såg till att han successivt vände tillbaka dygnet och dessutom åt frukost i samband med att stödjaren var på plats.
Boendestödjaren och mannen lämnade gemensamt in ansökningar om försörjningsstöd i god tid varje månad så att han fick en regelbunden inkomst. Veckokuvert med kontanter upprättas så att mannen visste hur mycket pengar hade att spendera. De skrev gemensamma inköpslistor och förslag på måltider mannen skulle äta. Storinköp skedde första veckan varje månad.
Boendestödjaren och mannen sökte fondmedel och införskaffade för beviljade medel införskaffade de möbler, husgeråd, kläder samt en dator. Han fick även ekonomisk möjlighet att gå till frisören och till tandläkaren där han kunde slutföra omfattande behandlingar. Problem med munhygienen var en bidragande faktor till social isolering.

Internetbank och bankdosa ordnades. Boendestödjaren och mannen tränade gemensamt på att öppna post och betala in räkningar via internet i tid.
Omsorgstagaren kunde vid det här laget, utan stöd, kommunicera både via mail och telefon med myndigheter och liknande. Detta genom att han hade haft möjlighet att träna på kommunikation.
Mannen och stödjaren diskade och städade gemensamt en gång i veckan och gick till tvättstugan så att mannen har rena kläder.

Boendestödjaren motiverade mannen till sysselsättning via kommunen och följde med till verksamheten för gemensam planering samt till samtalskontakt inom psykiatrin.
Mannen fick stöd att ta sig iväg till sysselsättning och planerade läkarbesök tills han kände sig trygg med dessa kontakter och kunde ta sig iväg på egen hand.
Mannen fick praktik som ledde till anställning och fast inkomst.
Boendestödjaren och mannen köpte en tvättmaskin så att han kunde tvätta på egen hand och vara hel och ren på arbetet.

Mannen fick, tack vare fast inkomst, ta över kontraktet på sin lägenhet som renoverades i samband med detta. Mannen bjuder numera in sina barn som bor hos honom regelbundet.
Då mannen hade fått fast inkomst tog han och stödjaren kontakt med budget- och skuldrådgivare. Mannen blev beviljad skuldsanering.
Numera har mannen endast stöd en timme i slutet av varje månad för att stämma av att han betalat alla sina räkningar i tid. I övrigt klarar han allt i sin vardag självständigt.